Opas kirjoittajan ammattiin ja malli kulutuksen vähentämiseen: miten tietokirjat syntyvät, Kari Ojala?

Kari Ojala on kirjoittanut lukuisia tietokirjoja. Monesta kodista löytyy esimerkiksi hänen kirjoittamansa Insinöörin keittokirja, jonka englanninkielinen versio The Engineer’s Cookbook on äskettäin saatu maailmanlaajuiseen jakeluun e-kirjana. Myös kaksi hänen kirjoittamaansa suomenkielistä teosta on juuri ilmestynyt e-kirjoina. Kysyimme kirjailijalta miten hän työskentelee ja mitä hän lukee.

Kari Ojala, tietokirjailija

Kirjoitat tietokirjoja hyvin erilaisista, ja usein laajoista kokonaisuuksista, kuten tavaranpaljous ja kuluttaminen (Irti tavarasta), tai kenties kattavin kuvaus kirjoittamisesta ammattina Suomessa (Kirjoittajan ansaintalogiikka), mitä suomeksi on julkaistu. Miten valitset kirjojesi aiheet?

Kirjoitan siitä, mitä muutenkin teen tai ajattelen. Aina joku aihe kiinnostaa enemmän kuin muut – ja kun kirjoittaa siitä, jälki on parempaa kuin pakkopullaa tehdessä.

Miten selkeä kirjoitustyylisi on kehittynyt?

Yritän tietoisesti pitää jokaisen lauseen loogisena ja ymmärrettävänä. En kirjoita mitään, mitä en itse tajua. Asia täytyy itse ensin sisäistää. Lopuksi käyn tekstin läpi, ja poistan kaikki turhat sanat.

Laajan tietokirjan kirjoittaminen edellyttää tyypillisesti suuren tietomäärän hankkimista, sen jäsentämistä ja hallintaa. Oletko tietoisesti kehittänyt omaa työprosessiasi kun suunnittelet ja kirjoitat kirjaa?

Työtavat ovat kehittyneet itsestään. Luen ja perehdyn asioihin sen tarkemmin suunnittelematta. Ennen kirjoitusvaihetta jäsennän asiaa usein moneen kertaan. Teen aluksi sekavia teksti- ja nuolikaavioita, jotka seuraavilla jäsennyskerroilla muotoutuvat selkeiksi mind mapeiksi.

Mitkä ovat viisi parasta lukemaasi tietokirjaa?

Luen niin paljon, etten pysty nostamaan muutamaa kirjaa esiin niin isosta massasta. Pidän faktioista, faction-kirjallisuudesta, jonka merkitystä ei Suomessa vielä oivalleta.

Faktiossa on kyse paljon tietoa sisältävästä kaunokirjallisuudesta, taikka tarinan tai minkä tahansa luettavuutta ja asian sisäistämistä parantavan käsittelytavan käytöstä tiedon esittämisessä. Uraa uurtavia tällä saralla olivat esimerkiksi Günter Wallraffin omakohtaiset reportaasit.
Lataa e-kirja Irti tavarasta
Kirjassasi Irti tavarasta on runsaasti vinkkejä kuluttamisen vähentämiseksi. Mikä on tämän hetken ykkösvinkkisi liiasta tavarasta eroon pääsemiseksi?

Pitää hankkia vain vähän, mutta hyvää tavaraa, vaikka se olisi kallista. Se kestää pitkään, eikä aiheuta huolta. Esimerkiksi vanha Mersu on parempi kuin useimmat uudet autot. Tavaraa pitää hankkia vain käyttöarvon vuoksi, ei näyttämisen takia. Näin ei kerry mitään ylimääräistä.
Lataa e-kirja: Kirjoittajan ansaintalogiikka
Kirjoittamisen ammatteja ja ansaintatapoja on melkoinen määrä, kuten Kirjoittajan ansaintalogiikka -kirjassa kerrot. Mikä on mielestäsi tärkein asia, mikä alalle pyrkivän kirjoittajan tulisi oivaltaa?

Mitä hyötyä lukijalle on tekstistäsi? Onko aiheesi oikeasti tärkeä, vai pelkkää täytettä? Oletko ajatellut ja tehnyt pohjatyötä lukijan puolesta niin paljon, että osaat kirjoittaa helppolukuisen ja ymmärrettävän tekstin? Pitkän päälle tarpeellisen ja helpon tekstin tuottaminen palkitsee myös kirjoittajan.

Mitä voimme odottaa sinulta tulevaisuudessa?

En tiedä vielä. Tänä vuonna on tulossa kirja nimeltä Talo ilman hometta, mutta sen jälkeen kaikki on auki. Ehkä pohdin maailman menoa vanhan liiton miehen näkökulmasta tai perustan faktiokustantamon.

Kari Ojalan kirjailijaprofiili
Irti tavarasta
Kirjoittajan ansaintalogiikka
The Engineer’s Cookbook

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *