Tämä internet-ajan jättiyhtiö aloittaa kokoukset lukemalla, ei kalvosulkeisilla

kokouspöydällä muistilehtiöitä. kuva dylan gillis
Kuva Dylan Gillis.

Miltä tuntuisi mennä suuren organisaation kokoukseen, joka aloitetaan lukutuokiolla? Jokainen osallistuja keskittyy hiljaa lukemaan (enintään) kuusisivuisen muistion, joka kertoo mistä tuotteesta tai ideasta on tarkoitus päättää. Tällä tavalla Amazon-verkkokaupan perustaja Jeff Bezos halusi kaivautua asian ytimeen mahdollisimman suoraan.

Bezosin kokemuksen mukaan parhaiden papereiden kirjoittaminen kesti viikkoja. ”Hyviä muistioita kirjoitetaan uusiksi ja hiotaan, pyydetään kolleegoja auttamaan, paperi laitetaan syrjään pariksi päiväksi, ja sitten työstetään sitä uusin ajatuksin”.

Mitä paremmin muistio oli kirjoitettu, sitä parempi keskustelu seurasi.

Miksi osallistujat lukevat muistion vasta kokouspaikalla? Lähtökohta lienee, että vaikka muistion saisi etukäteen, kaikki eivät sitä lue olettaen muistiossa esitellyn asian kuitenkin selviävän kokouksessa.

Kontrasti Amazonin kokousten aloittamisesta lukemalla yleiseen tapaan aloittaa kokous kuuntelemalla alustus PowerPoint-kalvojen tahdittamana on huikea. Amazonin pääjohtajaksi vaihtui vuonna 2021 Andy Jassy, joten saa nähdä jatkuuko muistiotraditio.

Bezosin menetelmä muistuttaa aika tavalla tapaa miten jotkut kirjailijat ja artikkelien kirjoittajat työstävät uutta aineistoa (mikäli aikataulu antaa myöten). Ennen kuin aikaansaannosta voi muille näyttää palautetta varten, se täytyy kirjoittaa pitkälle, joskus lähes valmiiksi asti. Hyväksi keinoksi on osoittautunut laittaa tekele sivuun pariksi päiväksi tai pidemmäksi aikaa, ja tehdä jotain muuta. Kun palaa kesken jääneeseen työhön, voi vain ihmetellä kukahan tämänkin on kirjoittanut? Se on hyvä lähtökohta tekstin tuunaamiselle.

Kuka vielä muistaa, että Jeff Bezos aloitti Amazonin painettujen kirjojen verkkokauppana vuonna 1995? Ajan mittaan kaupan valikoima on kasvanut valtavasti, mutta lukeminen ja kirjat ovat hänelle olleet tärkeitä koko Amazonin hurjan kasvun aikana. Yksi esimerkki on Bezosin laatima lista kirjoista, jotka uusien työntekijöiden odotetaan lukevan. Business-painotteinen lukusuositusten lista on, parilla muun aiheisella tietokirjalla täydennettynä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *