Yllätystulos? Nuoret miehet ovat äänikirjojen ahkerimpia kuuntelijoita

nuori mies kuuntelee kuulokkeilla

Ruotsissa Bibliotekshögskolanin tutkija Elisa Tattersall Wallin sai käsiinsä BookBeat-äänikirjapalvelun tilastoja, ja yllättyi saamistaan tiedoista. Hän aloitti tutkimuksena laittamalla käyttäjä- ja käyttötilastoja järjestykseen vuosilta 2017 ja 2018. Suuri yllätys oli havaita nuorten 18-20 vuotiaiden miesten olleen kaikkein innokkaimpia äänikirjojen kuuntelijoita.

Nuoret miehet käyttivät keskimäärin yhden tunnin ja 40 minuuttia joka päivä äänikirjojen kuunteluun. Se oli 10 minuuttia enemmän kuin vastaavan ikäisten naisten kirjojen kuunteluun käyttämä aika.

Toinen tutkijan yllättänyt asia oli milloin kirjoja kuunneltiin. Äänikirjojen parissa ei välttämättä vietetä vapaa-aikaa, vaan arkea. Kirjoja kuunneltiin enemmän arkipäivinä ja päiväaikaan kuin iltaisin, pyhäpäivinä ja viikonloppuisin.

Tutkija myöntää paljon tapahtuneen kirjamarkkinoilla vuosien 2017 ja 2018 jälkeen, mutta tulosten perusteella hän uskaltaa pitää äänikirjojen roolia erilaisena muihin kirjaformaatteihin verrattuna.

  • Äänikirjoja voi kuunnella silloin kun tekee jotain muuta, kuten kotiaskareita tai kuntoilee.
  • Tunteiden tasapainottajana äänikirjat toimivat myös hyvin esimerkiksi stressitilanteissa, helpottamaan yksinäisyyttä ja voivat auttaa nukahtamisessa.

Vuonna 2021 tutkija pääsi haastattelemaan joitakin äänikirjojen kuuntelijoita. Kuuntelusovellusten käytön helppous ja vaikeus oli aiheena, mutta mielenkiintoisin havainto oli tämä: jotkut äänikirjojen kuuntelijat halusivat toiminnallisuuden, jonka avulla voisi sujuvasti vaihtaa välillä luettavaan kirjaan ja taas takaisin äänikirjaan.

Aivan loistava idea. Toteutus on sitten toinen juttu. Ehkä luettaviin e-kirjoihin ja äänikirjoihin voisi upottaa merkkejä, jotka suunnilleen ilmaisevat miten pitkälle kirjassa on edetty. Jos kirjan lukija/kuuntelija käyttää verkkopalvelua, jossa kirjat ovat tallessa, ja joka muistaa mihin lukeminen jäi, tämä tieto olisi sekä e-kirjan että äänikirjan käytettävissä automaattisesti.

Samaan aikaan Suomessa Kirjakauppaliitto raportoi ääni/e-kirjan nousseen huhtikuussa 2022 kuukauden myydyimmäksi kirjaksi. Kyseessä on Mikko Kuustosen Omaelämäkerta, joka yhdistää elämäkerran ja artistin musiikin sähköiseen teokseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *