Suosituimmat puhelinsovellukset näyttävät laitteiden muuttuneen viihderuuduiksi

Piccoma.

TikTok-videosovellusta moni saattaisi veikata aikamme suosituimmaksi puhelinsovellukseksi. Se onkin aivan oikein, sillä App Store ja Google Play -kaupoista mitattujen latausten määristä päätellen Tiktok on vuoden 2022 suosituin app. Mitä ne muut suositut sovellukset ovat? Ehkä äänikirjojen kuuntelu voisi mahtua top 10:een?

SensorTower on yritys, joka kerää tietoja sovellusten suosiosta ja trendeistä mihin suuntaan milloinkin ihmisten mielenkiinto on kääntymässä. Vuoden 2022 kolmen ensimmäisen kuukauden arvio Euroopan suosituimmista puhelinsovelluksista kertoo esimerkiksi TikTokin latauslukeman olleen noin 26 miljoonaa yhteenlaskettuna Apple App Store ja Google Play -kaupoista.

Tässä Euroopan 20 suosituinta sovellusta latausmäärien mukaan (SensorTower):

 1. TikTok 26 miljoonaa latausta
 2. WhatsApp 24
 3. Telegram 23
 4. Instagram 19
 5. Facebook 14
 6. Messenger 12
 7. CapCut 12
 8. Zoom 12
 9. Spotify 12
 10. Snapchat 12
 11. YouTube
 12. Shein
 13. Pinterest
 14. Microsoft Teams
 15. Talking Ben the Dog
 16. Netflix
 17. Discord
 18. QR & Barcode Scanner
 19. Google Maps
 20. Twitter

Spotify sijalla 9 on ennen kaikkea tunnettu musiikin suoratoistopalveluna, mutta yhtiö on laajentanut tarjontaa podcast-ohjelmiin ja vuoden 2022 aikana äänikirjoihin.

On ehkä hieman yllättävää, että YouTube on vasta sijalla 11 ja Google Maps sijalla 19 tällä listalla. Yksi selitys voi olla, että ne ovat monessa Android-puhelimessa jo valmiina tehdasasennettuina. Niitä ei tarvitse enää erikseen ladata puhelimeen, jolloin pelkkiin latausmääriin perustuva tilasto saattaa harhauttaa ajatukset vaihtoehtoiseen Trump-todellisuuteen.

Top 20 listalla olevat suosituimmat sovellukset ovat ilmaisia, joista kuitenkin tyypillisesti maksetaan luovuttamalla henkilötiedot, sovelluksen käyttötiedot ja usein myös verkkoseurantatiedot tuotteen tekijälle mainosrahan keruuta varten.

On myös sovelluksia, joiden lataus voi olla ilmaista, mutta jos haluaa esimerkiksi katsoa sillä elokuvia tai lukea kirjoja, niistä täytyy maksaa. Tuttua ja normaalia liiketoimintaa siis. Jos katsotaan suosituimpia sovelluksia sen mukaan, mikä on tahkonnut eniten käyttäjien maksamaa liikevaihtoa – ei siis mainosrahaa – tekijälleen, niin Top 10 lista (Visualcapitalistin mukaan) on hieman toisenlainen:

 1. TikTok Video
 2. YouTube Video
 3. Disney+ Elokuvat, tv
 4. Google One Pilvipalvelu
 5. Tinder Deittailu
 6. Piccoma Manga-kirjat
 7. Tencent Video
 8. iQIYI Elokuvat, tv
 9. HBO Max Elokuvat, tv
 10. LINE Manga Manga-kirjat

Kirjallisuus on yltänyt liikevaihtoa kerryttävien suosittujen puhelinsovellusten listalle kaksi kertaa: Piccoma ja Line Manga ovat manga-kirjojen lukuohjelmia. Näissä sovelluksissa sähköiset manga-kirjat ovat helposti ostettavissa kirjakaupasta.

Manga-kirjat ovat pitkään olleet suosittuja Suomessakin, mutta arvelisin e-kirjakaupan tarjoaman lukusovelluksen tai äänikirjojen tilauspalvelun sovelluksen olevan manga-lukusovelluksia suosituimpia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *