Äänikirjat saavat lisää tekoälyn avustamia ominaisuuksia

audible, maven tekoäly äänikirjojen hakuun. kuva: audible.

Aänikirjoja tuottava ja niitä markkinoiva Audible laajentaa tekoälyn käyttöä toiminnassaan. Yhtiö soveltaa tekoälyä kirjojen haussa kaupassaan siten, että asiakkaat voivat keskustella hakutoiminnon kanssa luonnollisella kielellä.

Esimerkkinä uudesta tavasta hakea kirjoja Audible mainitsee: etsin hyvän mielen tuovaa romaania, jossa päähenkilönä on nainen. Toinen esimerkki: hae minulle fantasia-aiheisia äänikirjoja, jotka ehtii kuunnella kahdeksan tunnin automatkan aikana.

Lisäksi Audiblen tekoäly osaa tuottaa yhteenvetoja kirjojen arvosteluista, joita asiakkaat voivat myös hyödyntää apuna etsiessään kirjoja.

Uudet tekoälyominaisuudet ovat vielä pilottikäytössä Yhdysvalloissa osalla asiakkaista. Kunhan ominaisuudet ovat toimivaksi ja havaittuja ne tulevat saataville kaikille.

Äänikirjoja tuottavat ja markkinoivat yhtiöt ovat parin viime vuoden aikana ottaneet erittäin nopeasti tekoälyn käyttöön. Lähes poikkeuksetta ensimmäinen sovellus on ollut kirjan lukijan korvaaminen tekoälyllä. Kehitystä vauhditti koneellisesti tuotetun äänen saaminen vuosikymmenten kehityksen jälkeen riittävän miellyttäväksi kuunnella pitkiäkin aikoja.

Mitään mullistavaa Audible ei tekoälyllään ole äänikirjoihin, niiden valintaan tai kuunteluun Maven-nimen saaneella toiminnolla tuonut. Tämä on pikemminkin osoitus jostain tulevasta mikä vaatii vielä töitä ja ideoita toteutuakseen. Esimerkiksi Netflix on jo vuosia osannut suositella sopivia elokuva, tai kirjakauppa Kobo tarjonnut kiinnostavaa luettavaa yksinkertaisesti perustuen aikaisemmin saatuihin tietoihin asiakkaasta.

Äänikirjoihin erikoistuneen Audiblen omistaa verkkokauppa Amazon, joka on antanut Audiblen toimia varsin itsenäisesti. Sekä Audiblella että Amazonilla on äänikirjoja myynnissä omissa verkkokaupoissaan. Audible on Yhdysvalloissa äänikirjojen suurin kauppias yli 60 prosentin markkinaosuudella. Euroopassa ja Suomessa Storytel, Bookbeat ja maakohtaiset kaupat ovat vahvoja toimijoita, joilla saattaa olla omissa kehitysyksiköissään monenlaisia tekoälyyn perustuvia hankkeita meneillään.