Sähköinen oppikirja on järkevä väline, mutta opiskelijan valvominen sen avulla on kyseenalaista

Oppikirjat ovat todennäköisesti sellainen kirjallisuuden laji, joka ensimmäisten joukossa siirtyy suurelta osin sähköiseen muotoon. Oppikirjojen painaminen ja vuosittainen uusiminen on niin suuri kustannus yhteiskunnalle, että siihen haetaan monessa maassa ratkaisua e-kirjoista.

oppikirja

Yhdysvalloissa yritys nimeltään CourseSmart on onnistunut hankkimaan sähköiset oikeudet 90 prosenttiin akateemisten oppilaitosten tarvitsemista oppikirjoista. Kauppa jo käy hyvin nykyisinkin, mutta yhtiö odottaa myynnin vilkastuvan entisestään, kun se ottaa käyttöön oppikirjojen lukemista valvovan järjestelmän.

CourseSmart Analytics on ohjelmisto, joka kerää automaattisesti tietoa e-oppikirjojen käytöstä. Kerättävää tietoa ovat esimerkiksi: sivut, jotka opiskelija kirjasta on avannut, kuinka kauan opiskelija sivulla oli ja mitä muistiinpanoja hän teki. Kerätty data on ohjaajien käytettävissä.

CourseSmartin markkinointijohtaja Cindy Clark on sitä mieltä, että myös yksittäisen opiskelijan opiskelutapojen seuranta on hyvä ajatus. Kun ohjaajalla on sekä tenttitulokset että opiskelutavoista kertovat tulokset käytettävissään, hän pystyy haarukoimaan mahdolliset ongelmat. Cindy Clark tarjoaa tiedot myös kustantajien käyttöön, jotka voivat kehittää oppikirjojen sisältöä.

Oppikirjan sivun avaaminen ja itse asian omaksuminen ovat tietysti aivan eri asioita, mutta automaattinen seuranta voi kirjata vain määrätyt asiat. Opiskella voi kovin monella eri tavalla.

Yhdysvalloissa yksityisyydensuojaa ei yleensä nähdä samalla tavalla kuin Euroopassa. Tällainen seuranta voi olla liikaa monelle kansalaiselle, olipa opiskelija tai ei.

Tosiasia kuitenkin on, että digitaalinen media mahdollistaa tämän tyyppisen seurannan. Elokuvavuokraamo tietää minkälaisesta viihteestä pidät, musiikkipalvelu tuntee musiikkimakusi hyvin tarkkaan, digitaalinen lehtikioski (kuten Apple Newsstand) tietää poliittisen ja muun suuntautumisesi ja verkkokirjakauppa tietää kotiosoitteesi, luottokorttinumerosi, puhelinnumerosi ja tiedon tarpeesi.

Kohtuullista olisi, että digitaalisen median käyttäjä saisi itse päättää mitä hänestä kerätylle tiedolle tapahtuu. Näinhän lain mukaan esimerkiksi Euroopassa pääosin on, mutta silti moni antaa mielihyvin tiedot elämästään nettipalveluiden, kuten Facebookin käyttöön.

CourseSmart näkee opiskelijan seuraamisen erinomaisena tapana parantaa sekä oppimateriaalia että opiskelua.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *