Usein kysyttyjä kysymyksiä e-kirjoista ja äänikirjoista

kindle paperwhite lukulaite

E-kirjat ja äänikirjat ovat jo tulleet tutuiksi monelle kirjojen ystävälle, mutta mitä enemmän digitaalisia teoksia lukee ja kuunntelee sitä enemmän pohtii mitä muuta niillä vielä olisi mahdollista tehdä. Joku miettii miten e-kirjasta saisi osan tulostettua paperille, kun toinen etsii tapaa kuunnella jo ostettu e-kirja. Tässä vastauksia.

Lukulaitteille on oma kysymyksiä ja vastauksia -sivu täällä.

Voiko e-kirjan tulostaa paperille?

E-kirjojen lukulaitteissa ja puhelimissa ja muissa laitteissa toimivissa lukuohjelmissa ei yleensä ole tulostusmahdollisuutta lainkaan. Mikäli sähköisen kirjan tulostustarvetta on, helpoin ja halvin tapa monissa tapauksissa on ostaa paperikirja.

Voinko lainata ostamani e-kirjan muille?

Ostettujen äänikirjojen ja e-kirjojen lainaaminen muille on asia, jonka kustantajat yleensä määrittelevät. Se vaihtelee kustantajan ja kaupan mukaan mistä kirjoja ostaa. Yleisiä tapoja ovat lainaus sallittu esimerkiksi viidelle henkilölle, tai ei lainausmahdollisuutta.

Pystyykö e-kirjan tekstiä kopioimaan ja liittämään omaan dokumenttiin?

cool reader lukuohjelma puhelimessa
Tekstin kopiointi Cool Reader -lukuohjelmassa.

Yleensä e-kirjasta on mahdollista kopioida tekstiä ja liittää se toiseen asiakirjaan tai tiedostoon. Kopioidun tekstin määrää saattaa kuitenkin olla rajoitettu, ja joissakin harvoissa tapauksissa kustantaja on halunnut estää sen kokonaan.

Millä laitteella e-kirjoja luetaan?

Digitaalisen kirjan voi lukea puhelimella, tabletilla, lukulaitteella tai tietokoneella. E-kirjoja varten suunnitellut lukulaitteet on optimoitu tekstipainoitteisten kirjojen lukemiseen. Mikä muista laitteista on sopivin omaan käyttöön on asia, jota voi pohtia näytön koon ja laitteen liikkutettavuuden kannalta.

Millä laitteella äänikirjoja kuunnellaan?

Äänikirjoja voi kuunnella puhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla. Lukulaitteita ei ensisijaisesti ole suunniteltu toistamaan ääntä, vaikka jotkut lukulaitteet pystyvätkin musiikkia ja äänikirjoja toistamaan.

Mikä e-kirjojen lukuohjelma ja äänikirjojen kuunteluohjelma on paras?

Mikäli olet jo päätynyt jonkin kirjakaupan tai tilauspalvelun asiakkaaksi, helpoin tapa on käyttää sen kaupan tai palvelun tarjoamaa ohjelmaa. Jos ostat ja lataat kirjoja useasta lähteestä, puhelimissa ja tableteissa toimivia lukusovelluksia löytyy täältä, ja tietokoneissa toimivia ohjelmia tästä.

vivlio-lukuohjelma tietokoneella
Vivlio-lukuohjelmassa voi tehdä muistiinpanoja, jotka tallentuvat kirjan mukana Vivlioon.

Mistä saan ladata ilmaisia e-kirjoja ja äänikirjoja?

Tekijänoikeussuojasta vapaita e-kirjoja on ladattavissa esimerkiksi Runeberg.org-sivustolta ja vieraskielisiä kirjoja Gutenberg.org-sivustolta. Yksi hyvä tapa tutustua sähköisiin kirjoihin on e-kirjojen ja äänikirjojen tilauspalvelut, kuten Storytel, Elisa Kirja, Nextory ja Bookbeat. Ne tarjoavat uusille asiakkaille ilmaisen kahden tai useamman viikon alkujakson, jonka aikana ehtii saada tuntumaa valikoimaan ja lukemiseen tai kuunteluun. Kuntien kirjastoilla on myös valikoimissa e-kirjoja, joita voi lainata.

Kuka keksi e-kirjan ja lukulaitteen?

Kunnia ensimmäisen e-kirjan luomisesta näyttää menevän Michael Hart -nimiselle opiskelijalle Illinoisin yliopistossa Yhdysvalloissa. Hän sai tietokoneen käyttöaikaa vuonna 1971, mutta ei ryhtynyt ohjelmoimaan, vaan tallensi Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen koneelle. Siitä lähti myös Projekti Gutenberg liikkeelle.

Ensimmäisen kaupallisen lukulaitteen kehittivät Martin Eberhard ja Marc Tarpenning. Vuonna 1997 heidän tekemä Rocketbook oli niin valmis, että he kaupittelivat sitä ensin Amazonille ja sitten Barnes&Noble-kirjakauppaketjulle. Barnes&Noble tarttui mahdollisuuteen ja toi laitteen markkinoille. Sama kaksikko on ollut mukana toisessakin merkitävässä teknologiakehityksessä. He nimittäin perustivat sähköautoyhtiö Teslan.

Onko mahdollista kuunnella jo ostettu e-kirja?

Jotkut käyttöjärjestelmät kuten Windows sisältävät tekstistä puheeksi toiminnon (text to speech), joka osaa lukea ruudulla olevan tekstin ääneen. Silloin lukija on tietokoneen syntetisaattori, joten ääni ei ole aivan luonnollinen, mutta kehitystä tapahtuu jatkuvasti. Mobiililaitteilla voi lisäksi etsiä text to speech -lukuohjelmia sovelluskaupasta.

Miten julkaisen kirjoittamani e-kirjan?

Kustantajat julkaisevat e-kirjan samalla kuin painetun kirjan jollei muuta ole sovittu. Jos haluat julkaista e-kirjan itse, kirja täytyy taittaa Epub- ja haluttaessa Kindle-formaattiin, luoda kirjan myynnissä tarvittavat tiedot ja kansikuva, ja sopia kauppojen kanssa sen myynnistä. Apua e-kirjan taittoon löytyy esimerkiksi tästä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image