Sovellus PDF-asiakirjojen kommentointiin ja muistiinpanoihin

xournal++ sovellus tietokoneella: pdf kommentointi

Mahdollisuus kommentoida PDF-asiakirjoja omilla merkinnöillä ja huomioilla on monen tietotyöläisen toive kun he tutkivat tai haluavat siepata olennaisen tiedon jostakin dokumentista. Myös mahdollisuus kirjoittaa kynällä muistiinpanoja tietokoneelle, tabletille tai puhelimelle olisi kätevä ominaisuus. Xournal++ on monissa laitteissa toimiva ilmainen sovellus, jolla voi tehdä juuri näitä asioita.

Tablet-laitteita muistuttavat, mutta e-kirjojen lukulaitteiden näyttöteknologiaa käyttävät kirjoitustabletit, kuten Remarkable, Kobo Elipsa ja Huawei Matepad Paper ovat saaneet asiakkaita ihmisistä, jotka haluavat tehdä kynällä muistiinpanoja ja luonnoksia. Laitteissa on haettu kynällä paperille kirjoittamisen tuntumaa, ja varsin hyvin siinä on myös onnistuttu. Tavoite on saavutettu, mutta laitteet eivät ole yleiskäyttöisiä tietokoneita kuten värinäytölliset tabletit tai kannettavat tietokoneet. Tähän mennessä ainoastaan Huawei Matepad Paper on saanut myös yleiskäyttöisiä tablet-ominaisuuksia. Toisin sanoen, muistiinpanojen tekeminen käsin kirjoittamalla vaatii oman laitteensa.

Kaikki eivät niin usein tällaista laitetta tarvitse, että sellainen olisi järkevä investointi. Silloin voi ottaa käyttöön olemassa olevissa laitteissa toimivan sovelluksen. Xournal++ toimii tietokoneissa (Windows, Mac, Linux), Applen tableteissa ja puhelimissa ja Android-tableteissa ja puhelimissa.

Xournal++ sovelluksella on nämä kaksi selkeää käyttökohdetta:

  • Merkintöjen tekeminen PDF-asiakirjaan (tätä ei ole puhelinsovelluksessa, mutta muilla laitteilla on).
  • Luonnosten ja käsinkirjoitettujen muistiinpanojen tallennus.

Kannettavalla tietokoneella PDF-dokumenttien lukeminen on helppoa riittävän suuren näytön vuoksi. Xournal++ toimii hyvin kun haluaa korostaa määrättyjä kohtia, kirjata huomoita ja tehdä muita merkintöjä asiakirjaan. Näppäimistön kosketustaso on melko hyvä väline tehdä omat merkinnät asiakirjaan. Paras tapa on luonnollisesti erikoiskynä, jolla voi merkitä suoraan näytölle. Harvassa kannettavassa tietokoneessa kosketusnäyttöä on, mutta kosketustaso on yleinen. Hiiri ei omissa käpälissä oikein osunut kohdalleen merkintöjä tehdessä. Omia merkintöjä sisältävän asiakirjan voi tallettaa uudeksi PDF-asiakirjaksi ja lähettää muille luettavaksi.

xournal++ android-puhelimessa
Xournal++ Android-puhelimessa.

Käsinkirjoitettujen muistilappujen ja luonnosten hahmotus on luontevinta tehdä erikoiskynällä tabletin tai puhelimen näytölle. Sormella voi näytölle kirjoittaa ja piirtää myös, mutta nakkisormi voi hieman peittää sitä mitä näytölle ilmestyy, ja hankaloittaa kirjoittamista.

Parhaiten toimiva Xournal++ on tällä hetkellä tietokoneella. PDF-dokumenttien kommentointi toimii hienosti, ja muistiinpanoja voi kirjata sekä näppäimistöllä että vapaasti piirtämällä. Tosin Windows 11 -tietokoneella sovellus ei oikein toiminut, sillä ohjelman kehittänyt tiimi ei ole ehtinyt vielä siirtyä Windows 10:stä uudempaan versioon.

Mobiilisovellus Applen laitteilla ja Android-laitteissa on rajatumpi ominaisuuksiltaan, mutta muistilappuja ja luonnoksia voi tehdä.

Xournal++ -sovelluksen voi ladata täältä, tai Android-sovelluksen Google Play -kaupasta. Se on avointa lähdekoodia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *