Värinäytöt tulossa e-kirjojen lukulaitteisiin 2011 Mirasol-teknologian myötä

Ensimmäiset värinäytölliset e-kirjojen lukulaitteet ovat näillä näkymin tulossa kauppohin vuoden 2011 aikana. Qualcomm-yhtiön Mirasol-teknologia alkaa olla tuotantokunnossa.

Nykyiset e-kirjojen lukulaitteet selviytyvät hyvin siitä täsmätehtävästä, johon ne on alunperin suunniteltu. Niidenhän on tarkoitus toistaa painetun kirjan sivun lukukokemus mahdollisimman tarkasti samalla tavalla. Nykyisten E-ink-teknologiaan perustuvien lukulaitteiden tekstin kontrasti on hyvä, näyttö ei välky lainkaan, kirjainten terävyys on erinomainen ja lukea voi vaikka auringonvalossa (ei kuitenkaan pimeässä). Katso video peruslukulaitteesta kesäauringossa ja video kosketusnäytöllä varustetusta laitteesta lampunvalossa.

Pitkällä aikajänteellä ei tietenkään ole mitään järkeä siinä, että uusi teknologia ainoastaan toistaa vanhan teknologian edut ja käyttökokemuksen sellaisenaan. Lähes aina uusi teknologia mahdollistaa myös uusia asioita, jotka olivat joko mahdottomia tai liian kalliita toteuttaa vanhalla teknologialla. Näin on myös lukulaitteiden kriittisen komponentin – näytön – kanssa.

Yhdysvaltalainen Qualcomm, joka tunnetaan parhaiten matkapuhelinkomponenttien keksijänä, on jo kuusi vuotta kehittänyt Mirasol-värinäyttöä e-kirjojen lukulaitteita varten. Teknologia alkaa olla niin valmis, että prototyyppejä on jo annettu median käsiin ja laitteitakin on luvassa kauppoihin vuoden 2011 aikana.

Mirasol-teknologian toimintaperiaate on hyvin erikoinen, poiketen täysin kaikista muista tunnetuista näyttöeteknologioista. Mirasol-näyttö nimittäin heijastaa siihen osuvan valon takaisin, mutta muuttaa kääntöpaikalla valon väreiksi. Yksi näyttöpiste, pikseli, koostuu kolmesta peilirakenteesta. Peilikomponentteja ohjataan sähköllä. Valon heijastusmäärää säätämällä ja yhdistämällä kolme (RGB) värikomponenttia saadaan haluttu väri aikaiseksi.

Onhan Applen iPadissakin värinäyttö niin kuin monessa muussa tablet-laitteessa, ja niillähän voi lukea e-kirjoja? Kyllä vaan. Niillä ei voi kuitenkaan lukea tai katsoa mitään muutakaan näytöltä liian kirkkaassa valossa, koska niissä käytetään lattanäytöistä tuttua LCD-teknologiaa. Mirasol-teknologian suuri idea onkin tässä. Kunhan vain on valoa saatavilla, se pystyy näyttämään selkeän värillisen kuvan ruudulla vaikka auringonpaisteessa.

Esimerkiksi Gigaom-sivustolla on toimittajan ottamia kuvia Mirasol-näytöstä kirkkaassa (ilmeisesti Kalifornian) auringossa. Edes suora auringonpaiste ei hävitä kuvaa näytöltä.

Messuilla kuvattu video Mirasol-näytön prototyypistä:

Mielenkiintoista nähdä selviytyykö Mirasol-näyttö todellakin videoista ja esimerkiksi peleistä.

Uusi näyttöteknologia antaa kirjallekin mahdollisuuden kehittyä. Luvassa on e-kirjoihin enemmän värejä ja kuvia uhraamatta miellyttävää lukukokemusta joka on jo nykyisissä lukulaitteissa.

Ainakin kirjojen lukemiseen, värillisten kuvakirjojen katseluun, oppikirjojen lukemiseen, sarjakuviin, ja lehtien selaamiseen näyttö on erittäin lupaava teknologia, jos hinta vain on kohdallaan.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *