Openmargin näyttää suuntaa tulevaisuuden lukemistavoille

E-kirjat ovat vielä toistaiseksi olleet melko suoraviivaisia kopioita pelkkään tekstiin perustuvista painetuista kirjoista. Digitaalinen teknologia mahdollistaa kuitenkin monia uusia ominaisuuksia kirjoihin, kuten äänen, linkit toisiin dokumentteihin ja liikkuvan kuvan. Yksi merkittävä kehityssuunta kirjojen tulevaisuudelle on sosiaalinen media. E-kirjojen kohdalla se voi tarkoittaa kirjan lukuhetkellä keskustelua toisten lukijoiden kanssa, kuten Openmargin-lukuohjelmassa.

Openmargin on Apple iPad -tabletille saatavilla oleva ilmainen e-kirjojen lukuohjelma. Hollantilaisen Openmarginin visio on saattaa lukijat yhteen suureksi kirjoista keskustelevaksi yhteisöksi. Mikäs sen luontevampaa kuin keskustelu juuri siitä kirjasta mitä milloinkin sattuu lukemaan.

Kun Openmarginin lukuohjelmalla avaa kirjan, lukija saattaa tekstissä huomata keltaisella merkittyjä sanoja. Ne ovat merkkejä siitä, että yksi tai useampi lukija on kommentoinut juuri sitä kohtaa kirjassa. Keltaista kohtaa koskettamalla muiden lukijoiden keskustelun saa näkyviin. Samalla voi itse osallistua mielipiteiden vaihtoon.

Jos haluaa aloittaa uuden keskustelun, merkitään iPadin tekstinvalintatoiminnolla haluttu kohta ja kirjoitetaan oma kommentti. Se tulee kaikkien muiden samaa kirjaa lukevien ihmisten näkyville. Openmargin-lukuohjelman käyttö edellyttää oman tunnuksen luomista järjestelmään.

Openmargin-sovelluksessa on lupaavia ominaisuuksia, joita saatetaan kopioida muihin vastaaviin järjestelmiin, mutta nykyisellään se on kaukana massamarkkinoiden tuotteesta.

Hyvää Openmarginissa on yksinkertainen kirjan lukeminen, kommentointi ja keskustelun seuraaminen.

Huonoa Openmarginissa on hankala tapa saada kirjoja järjestelmän kirjahyllyyn. Vain Dropbox-palvelun kautta on mahdollista siirtää (kopiosuojaamattomia EPUB-muotoisia) e-kirjoja luettavaksi. Kirjan lukemisesta puuttuvat myös tekstin koon säätö, haku ja monet muut tarpeelliset toiminnot.

Openmargin toimisi parhaiten jos se olisi integroitu johonkin laajaan verkkopalveluun tai ohjelmistoalustaan (tämä on yksi seitsemästä median megatrendeistä), kuten Google Books, iBooks, Kindle tai Elisa Kirja –järjestelmään. Irrallisena muusta maailmasta sillä ei ole paljoakaan mahdollisuuksia nousta suuren yhteisön laajasti käyttämäksi sosiaaliseksi lukujärjestelmäksi.

Näytön kuvia Openmargin lukuohjelmasta:

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *