Helsingin Sanomilla vielä matkaa digitaaliseen sanomalehteen Linja Designin demon perusteella

Lopultakin myös Suomessa joku vaikutusvaltainen mediatalo avaa visiotaan uudentyyppisten digitaalisten tuotteiden suhteen. Sanoma-yhtiön lippulaiva ja kirkkaasti Suomen suurin sanomalehti Helsingin Sanomat esittelee videolla ajatuksia tulevaisuuden sanomalehden lukukokemuksesta.

Hesarin video:

Ei ole sattumaa, että video esitellään vain vajaa kuukausi ennen Apple iPad-tabletin ilmestymistä kauppoihin (ainakin suurilla markkinoilla laite on tulossa silloin). Myös videolla viitataan tablet-laitteisiin.

Digitaalisen sanomalehden käyttöliittymän prototyypin on Hesarille suunnitellut Linja Design. Videon pohjalta arvioni on, että tämä ei vielä riitä. Käyttöliittymässä ei ole uskallettu ottaa riittävästi etäisyyttä paperilehden layoutiin eikä siten käytetty niitä lukemista ja keskustelua helpottavia ominaisuuksia hyväksi mitä modernit tietokoneet voivat tarjota.

Hesari on määritellyt kolme strategiaelementtiä, joiden ympärille digitaalinen sanomalehti on rakennettava:

1. Sanomalehti on kokonaisena julkaistava uutispaketti.
2. Sanomalehtimäiset taitetut näkymät, joissa on useita artikkeleita.
3. Palsta on sanomalehden ydinelementti.

Koska ainoastaan ensimmäinen kohta – kokonainen tuotepaketti – on järkevä, ei käyttöliittymän suunnittelijoilla voi olla mahdollisuutta onnistua. Strategian kohdat kaksi ja kolme ovat historian painolastia, joista täytyy päästä irti, ennen kuin sellainen digitaalinen uutistuotepaketti syntyy, josta olen valmis maksamaan.

Hyvää videolla nähtävässä demossa on se, että siinä on tehty selkeä irtiotto PDF-taitosta ja sanomalehden kammottavasta sähköisestä näköisversiosta. Toinen (melko varmasti, koska vasta näppituntuna kertoo totuuden) hyvä asia on navigaatio-ominaisuudet, joita on selvästi mietitty. Liikkumista lehden ja artikkelin sisällä pyritty helpottamaan. Kolmas erinomainen asia demossa on syrjään taittuvat sisältöelementit. Se voi olla jopa kokonaan uusi innovaatio? Joka tapauksessa, konsepti on todella intuitiivinen ja visuaalinen. Siitä tietää heti mitä se tarkoittaa ja miten sitä käytetään.

Olen jo suunnilleen kaksi vuotta käyttänyt kosketusnäyttölaitetta aamun Hesarin ja monen muun uutislähteen lukemiseen. Nettisivuilta sanomalehtien lukeminen kosketusnäyttöä tökkimällä on helppoa. Nettisivuksi taitetun tekstin lukeminen yhdeltä sarakkeelta (kuten myös kirjoissa) sujuu luontevasti ja kaikki netin työkaluohjelmat ja palvelut ovat käytettävissä.

En keksi mitään syytä miksi tekstin asettelu vierekkäisiin palstoihin tekisi lukemisesta jotenkin helpompaa, nopeampaa, tai tiedosta paremmin omaksuttavaa.

Hesari on joka tapauksessa on ottanut ensimmäisen, rohkean askeleen tablet-laitteita ja ylipäätään digitaalisten tuotteiden paketointia kohti. Video oli luultavasti Alpha-versio, joten jään odottamaan Beta-versiota ja lopullista tuotetta innolla.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *