Onko tablet-laitteessa tai e-kirjojen lukulaitteessa syytä olla 3G-yhteys?

Valinta uusien medialaitteiden, kuten tabletin ja e-kirjojen lukulaitteen välillä voi olla hankalaa, jollei niistä ole kokemusta. Kokosimme ohjeita lukulaitteen ja tablet-laitteen valintaan, mutta mitä tehdä paljon mainostetun 3G-yhteyden kanssa? Tarvitaanko medialaitteissa 3G-yhteyttä vai ei?

Apple iPad 2 valkoinen

Tärkeimmät ominaisuudet medialaitteissa ovat kosketusnäyttö ja langaton internet-yhteys. Lisäksi voi olla hyödyllistä jos laitteessa on paikka muistikortille ja USB-liitin. Niiden avulla voi siirtää kirjoja, kuvia ja videoita laitteiden välillä ilman toimivia tietoliikenneyhteyksiä.

Tyypillisesti lukulaitteiden ja tabletien langaton internet-yhteys perustuu WLAN-tekniikkaan. Kotona tai muussa käyttöpaikassa on silloin pieni purkki, joka muuttaa laajakaistan langattomaksi signaaliksi pienelle alueelle. WLAN ei maksa ylimääräistä, koska tietoliikenne ei kulje mobiiliverkon kautta, vaan suoraan internetiin.

Jos on tarvetta saada medialaitteella yhteys internetiin kaikkialla missä liikkuu, on hankittava laite, jossa on 3G-mobiiliverkon valmius. Se on täsmälleen sama verkko mitä matkapuhelimetkin käyttävät. Se tarkoittaa myös sitä, että medialaitteeseen on tilattava SIM-kortti datayhteydellä. Mikäli laitetta aikoo kantaa mukanaan ja käyttää sitä säännöllisesti, kannattaa ottaa rajoittamaton tai mahdollisimman suuri kuukausittainen liikennemäärä.

Palataan alkuperäiseen kysymykseen: tarvitaanko medialaitteessa todellakin 3G-yhteyttä? Yhdysvalloissa asiaa tutkinut NPD Group havaitsi valtaosan tablet-laitteiden käyttäjistä luottavan yksinomaan WLAN-yhteyteen (tunnetaan myös Wi-Fi-yhteytenä). Pelkän WLAN-yhteyden käyttäjiä oli 65% tabletien omistajista. Pelkän 3G-yhteyden käyttäjien määrä pieneni edellisestä vuodesta, samoin kuin WLAN-3G-sekakäyttäjien määrä.

Tutkimus koski vain tablet-laitteita, mutta myös kelvollisissa e-kirjojen lukulaitteissa on mahdollisuus internet-yhteyteen. Lukulaitteita ei nettisurfailuun käytetä, mutta kirjan lataamisen tarve voi yllättää mökillä tai junassa.

Oma neuvoni: medialaitteessa on aina oltava kosketusnäyttö ja WLAN-yhteys. Jos tiedät käyttäväsi laitetta runsaasti muuhun kuin jo ladattujen kirjojen lukemiseen, musiikin kuunteluun tai videoiden katseluun kodin, kaverin kodin tai toimiston ulkopuolella (siis WLAN-signaalin ulottumattomissa), niin 3G-yhteys medialaitteessa voi sinulle olla tarpeellinen.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *