Vinkit vedonlyöntiin alan klassikko-opaskirjoista

Vedonlyönnin luonne on muuttunut paljon viime vuosina, varsinkin sen jälkeen vedonlyönti tuli mahdolliseksi verkon kautta. Vedonlyönti on monille mukava harrastus, kun toisille se on elämäntyyli. Aiheesta on maailmalla kirjoitettu lukemattomia kirjoja, mutta suomeksi niitä löytyy vielä vähän.

Suomenkielistä veikkauskirjallisuutta

Kenties tunnetuin suomalaisista teoksista on Esko Heleniuksen vuonna 2009 kirjoittama Vedonlyönnin käsikirja. Aloittelijalle kirja voi avata monia mysteerejä, kuten mitä tarkoittavat missin pusu tai salettiasema, ja minkälaisia matemaattisia yhtälöitä käytetään vedonlyönnin todennäköisyyslaskennassa. Kirja löytyy esimerkiksi Minerva Kustannuksen omasta verkkokaupasta tai e-kirjana Booky.fi:stä.

Toinen tunnettu suomalainen teos on Petri Pietilän Suuri Rahapelikirja. Kirja on kirjoitettu 1990-luvun alussa, joten online-veikkaajalle siitä on lähinnä hyötyä yleisellä tasolla. Kirja antaa kuitenkin hyviä neuvoja siitä, kuinka pelaaja voi parantaa voittoprosenttiaan ja mikä merkitys on kotikenttäedulla. Kirjassa käydään läpi yleisett vedonlyöntikohteet ja siinä kerrotaan myös muista rahapeleistä. Kirjaa on hankala löytää, mutta sen saattaa löytää vaikkapa Huuto.netistä tai kirjastosta.

Luultavasti paras suomenkielinen teos on kuitenkin Jorma Vuoksenmaan Urheiluvedonlyönti – voittajan opas. Hämeenlinnasta kotoisin oleva Vuoksenmaa tunnetaan urheiluveikkauksen ammattilaisena ja pokerinpelaajana. Vuonna 1999 ilmestynyt kirja selvittää lukijalle vedonlyönnin perusteet juurta jaksain. Sisältö on sitä korkeaa laatua, mitä vedonlyöntigurulta voikin odottaa. Kirjan painos on loppu, mutta teosta voi hakea kirjastoista tai antikvariaateista.

Suositun kirjansa jatkoksi Jorma Vuoksenmaa on kirjoittanut oppaan Pelaajalta Pelaajille, jossa hän jatkaa urheiluvedonlyönnin parissa. Hän kertoi Kauppalehdelle: ”kirja käsittelee riskienhallintaa, tiedonkäsittelyä ja -hankintaa, päätöksentekoa sekä yksilö- ja joukkopsykologiaa. Se herättää ajatuksia kaikissa, jotka ovat kiinnostuneet elämästä ja urheiluvedonlyönnistä”.

Kirjoja englanniksi

Mikäli kielitaito riittää englanninkielisten kirjojen lukemiseen, niin vedonlyöntikirjallisuuden tarjonta laajenee huomattavasti. Aloittelevalle raviveikkaajalle on kirjoitettu huumoripitoinen Betting on Horse Racing For Dummies ja jalkapalloveikkaajalle kattava teos The Definitive Guide to Betting on Football.

Saatavilla olevat vedonlyöntikirjat antavat lukijalle paljon sellaisia veikkausohjeita, jotka eivät paljoa ole ajan mittaan muuttuneet. Vedonlyönnin perusasiat ovat pysyneet samoina, vaikka tapoja osallistua on tullut runsaasti lisää nettiveikkauksessa.

Vedonlyöntiin löytää paljon ohjeita ja vinkkejä verkosta, joten jos asiaa käsittelevää kirjallisuutta ei löydy, niin hakukoneet ohjaavat tiedon jäljille. Parhailla nettiveikkauspalveluilla on myös usein ilmaisia neuvoja, ja niiden lähes vuorokauden ympäri avoinna olevat asiakaspalvelut auttavat teknisissä kysymyksissä.