Tästä syystä e-kirjan hinnoittelu on Suomessa metsänsuojelijan painajainen

Helsingin Sanomien toimittaja penkoi vasta-avatun Akateemisen kirjakaupan e-kirjavalikoimaa ja totesi sen hinnoittelun olevan yllättävällä tasolla. Moni e-kirja maksoi Akateemisessa enemmän kuin painettu kirja.

Akateemisen kirjakaupan toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardtin kertoi kustantajien hinnoittelevan e-kirjan vielä lähelle painetun kirjan tasoa. Kun tähän lisätään 23 prosentin arvonlisävero, e-kirjan hinta saattaa nousta korkeammalle kuin perinteisen kirjan hinta. Painetun kirjan arvonlisävero on 9 prosenttia.

Toisin sanoen, valtio tukee metsien hävittämistä, sellunkeittoa, rahtiliikennettä ja varastointia perinteisen kirjan pienemmällä arvonlisäveroprosentilla mitä ympäristöystävällisellä e-kirjalla on. Tiettävästi ainakin Suomen Tietokirjailijat pyrkii aktiivisesti vaikuttamaan siihen, että arvonlisäverokohtelu olisi samanlainen kaikille kirjoille formaatista riippumatta.

Vielä suurempi syy hinnoitteluun Suomen pienillä markkinoilla on kuitenkin vajavainen kilpailu. Tehdäänpä nopea hintavertailu Akateemisen ja parin suositun amerikkalaisen kirjakaupan kanssa.

Clay Shirky, Cognitive Surplus: Akateemisessa 36,40 euroa, Amazon.comissa 14,30e ($19,09), 13,50 e Kobobooks.comissa ($17,99).
Stieg Larsson, Miehet jotka vihaavat naisia: Akateemisessa (ruotsinkielinen) 34,20 euroa, 6,20e (engl.) Amazon.com ($8,29), 6,90e (engl.) Kobobooks.com ($9,29)

Usein Suomen kirjojen hintatasoa perusteellaan kääntämiskuluilla, mutta tähän vertailuun ne eivät vaikuta. Clay Shirkyn kirja on täsmälleen sama englanninkielinen kirja joka kaupassa. Stieg Larssonin kirja puolestaan on ruotsinkielinen alunperin ja siitä sitten käännetty englanniksi.

Vielä toinen esimerkki digitaalisen tuotteen hinnoittelusta Suomessa. Halusin viime viikolla ostaa erään klassista rockia tehneen yhtyeen parhaat hitit albumin MP3-muodossa. Katsoin ensin Amazon.com-verkkokaupasta, koska muistin sen myyvän MP3-albumeja ja myös yksittäisiä kappaleita. Haluamani albumi löytyikin 12 dollarin hintaan (9 euroa). Luottokortti siis esiin ja lataamaan. Vaan ei. Amazon ilmoitti, että asun väärässä maassa. Entäs EU:n alueella toimiva Amazon.co.uk? Sieltä löytyi tupla-albumi viidellä punnalla (6 euroa). Ei onnistu. Olen edelleen maassa, jonka raha ei kelpaa. Löytyisikö Suomesta haluamaani levyä? Kyllä vain, löysin kolme verkkokauppaa, joista sai ladata saman tupla-albumin mitä Amazon.co.uk tarjosi. Jokaisen kolmen kaupan hinta levylle oli täsmälleen sama 15,99 euroa. Amazonin hinnan jälkeen se paitsi tuntui kovalta, herätti myös epäilyn kilpailun toimimattomuudesta Suomen markkinoilla.

Toivotaan kuitenkin, että e-kirjat Suomessakin huomataan tuotteiksi, joissa voi kilpailla ja palvella asiakkaita. Jos Suomen markkina on liian pieni suomenkieliselle kirjallisuudelle, niin siihen täytyy tietysti löytyä joku ratkaisu. Kielitaitoiset lukijat ratkaisevat kilpailuongelman shoppailemalla Amazonissa, iTunes Storessa ja muissa verkkokaupoissa.

Suomalainen kirjakauppa on luvannut esitellä Helsingin kirjamessuilla 28-31.10.2010 e-kirjakauppaansa. Ladattavia e-kirjoja tarjoavia kauppoja ovat Hesarin mukaan viimeistelemässä kuntoon myös Elisa, NetAnttila ja Kirjavälitys. Lämpimästi tervetuloa.

E-kirjoja on Suomestakin voinut ostaa jo vuosia. Ellibs on pitkään myynyt e-kirjoja kun Elibris puolestaan myy sekä e-kirjoja että lukulaitteita.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *