Top 10 ristiretkien aikaista linnaa Euroopassa

Matkoilla käydään usein tutustumassa monenlaisiin linnoihin tarkemmin pohtimatta mihin tarkoitukseen rakennus on alun perin suunniteltu. On ylhäisön linnoja edustus- ja asuinkäyttöön, kirkkoja suojaamaan tehtyjä rakennuksia, ja puolustustarkoitukseen rakennettuja linnoituksia. Ristiretkien aikoihin moni linna tehtiin suojaksi. Ristiretkien aikaisista rakennuksista laajan teoksen kirjoittanut Jari Hyvärinen kokosi meille top 10 –listan aikakaudelta Euroopassa ja Israelissa säilyneistä linnoista, jotka ovat myös mainioita matkakohteita.
Akko, Israel. Linna.
1. Akko, Israel.
Akkon johanniittakorttelin kastellilinnan säilyneet 1100-1200-lukujen osat on merkitty tummalla värillä ja linnan oletettu alkuperäinen laajuus vaaleammalla värillä Israel Antiquities Authorityn karttapiirrosta ja linnasta rakennettua metallimallia soveltaen (www.akko.org.il). Linnassa toimi johanniittaritarikunnan päämaja ja suurmestarin palatsi Akkon kuningaskunnan aikana 1200-luvun alussa.
Ystad, Ruotsi, KUngsbacken linna
2. Ystad, Ruotsi.
Skånen Ystadissa oleva Kungsbackenin kastellilinna 1100-luvun lopulta on ilmeisesti tuntemattomaksi jääneen tanskalaisen ristiritarin rakennuttama.
Kööpenhamina, Tanska. Absalon linna
3. Kööpenhamina, Tanska.
Piispa Absalonin Kööpenhaminan linna toimi 1100-luvun vendiristiretkien aikana ristiretkipäällikön kotilinnana. Yhtymäkohdat Fredrik Barbarossan saksalaislinnoihin ovat silmiinpistäviä.
Aitlit, Israel linna
4. Aitlit, Israel.
Pyhiinvaeltajien linna (Chateau Pelerin) Israelin Atlitissa 1200-luvun lopussa. Temppeliherrojen satamakastelli oli viimeisiä muslimeille joutuneita ristiretkeläislinnoja Palestiinassa 1290-luvulla.
Aranäs, Ruotsi linna
5. Aranäs, Ruotsi.
Jaarli Birger Magnussonin eli Birger-jaarlin Aranäsin linna 1200-luvun loppupuoliskolta on säilynyt osittain Götanmaalla. Linna muistutti normanniritarien hallintolinnoja
Eskilstuna, Ruotsi, linna
6. Eskilstuna, Ruotsi.
Eskilstunan johanniittaluostaria on kutsuttu myös komtuuriksi eli linnoitetuksi tukikohdaksi. Kuvaluonnos 1300-luvun asusta.

Monzon, Espanja linna
7. Monzon, Espanja.
Temppeliherrojen Monzonin linna Espanjassa 1200-luvulla. Linna suojasi pyhiinvaellusreittiä Välimereltä Santiago de Compostelaan aikana, jolloin Gibraltarin salmi oli vielä muslimien hallussa.

Viljandi, Eesti, linna
8. Viljandi, Eesti.
Virolainen Viljandin linna palveli 1200-luvun alkupuolella kalparitarien päämajana, ennen kuin siitä tuli piispanlinna. Kuva linnasta viimeisen rakennusvaiheensa jälkeen.

Kyrenia, Kypros linna
9. Kyrenia, Kypros.
Kyrenian kastellilinna Kyproksella oli kolmannen ristiretken aikana Richard Leijonamielen hallussa. Retken jälkeen se siirtyi Lucignanien ristiretkisuvulle.

Toompea, Tallinna, Viro linna
10. Tallinna, Eesti.
Tallinnan Toompean mäellä oleva Saksalaisen ritarikunnan linna edusti 1200-luvulla niin kutsuttua ritarikuntalinnojen toista sukupolvea. Linnan nykyinen laajuus on merkitty katkoviivalla.


Ristiretkien rakennukset, Jari Hyvärinen
Kaikki kuvat ovat Jari Hyvärisen maalaamia. Samalla tekniikalla laadittuja kuvia on runsaasti hänen kirjassaan.

Lisää tietoa ristiretkien aikaisista linnoista, linnoituksista, kaupungeista, kylistä ja ihmisistä kirjassa Ristiretkien rakennukset. Mukana on runsaasti aineistoa myös Suomesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *