Category Archives: Valokuvaus

Kuinka paljon valokuvausharrastus maksaa?

2018-10-02

Valokuvausharrastus saa katsomaan maailmaa ihan uusin silmin, eri kuvakulmista ja väreissä. Se saa pysähtymään luonnossa ja kadulla sellaisissa kohdissa, joita ei aikaisemmin olisi edes huomannut. Valokuvaaminen ei käy koskaan tylsäksi, sillä uusia kuvauskohteita riittää loputtomiin.
valokuvaaja kukkaniityllä
Valokuvaus harrastuksena voi kuitenkin käydä kalliiksi, sillä täydellisen kuvan metsästys laukaisee kilpavarusteluvietin. Peruskameran saa alle sadalla eurolla, mutta huippulaatuisesta järjestelmäkamerasta voi joutua maksamaan useita tuhansia. Tähän päälle tulevat tietenkin objektiivit eri kuvaustilanteisiin sekä jalustat ja muut lisävarusteet.

Kun varusteluviettiä ei enää pysty hillitsemään, ja uuden kameran tai varusteiden hankinta on edessä pikavippi on kätevä apu, ja sen avulla voikin hankkia ehkä sen astetta paremman laitteen.

Kameroiden hintahaitari – valokuvausharrastus euroina

Kameroiden hintahaitari on laaja. Hyvä käytetty kamera voi lähteä mukaan muutamalla kympillä tai satasella. Mutta jos on ostamassa käytettyä kameraa, on hyvä olla tarkkana siinä, mitä on ostamassa. Kauppaan voi kuulua vain kameran runko eli objektiivin voi joutua hankkimaan erikseen. Myös objektiivien hinnat vaihtelevat kympeistä satasiin.

Hyvä kamera ja erityisesti järjestelmäkamera maksaa yleensä vähintään 500 €, mutta hintakatto on tuhansissa euroissa. Näissä on yleensä perustason objektiivi mukana. Toki moni valokuvausta aktiivisesti harrastava hankkii yleensä useamman objektiivin erilaisiin käyttötarkoituksiin.
nainen ottaa valokuvan kamerajalustan avulla
Jos haluaa ottaa hyviä kuvia luonnossa tai erityisesti pimeällä, jolloin kameran vähäinenkin tärähtäminen pilaa kuvan, on hankittava myös jalusta. Jalustan voi saada alle 100 eurolla ja jälleen näitäkin on monenlaisia erilaisiin tarkoituksiin.

Varsinkin ulkona liikkuessa kamera kannattaa suojata hyvin, joten kameralaukku on hyvä ostos. Sellaisenkin saa noin 100 eurolla.

Ihan edullisimmasta päästä valokuvaus harrastuksena ei ole, mutta antoisa se kylläkin on.

Millainen on hyvä kamera?

Kamera kannattaa tietenkin valita oman käyttötarpeen mukaan. Jos tarkoituksena on ottaa kuvia lähinnä perhealbumiin ja muistoiksi lomamatkoilta, ihan tavallinen digikamera riittää.
Kameroista löytyy myös vesitiiviitä versioita, joilla saa upeita kuvia aivan uudessa ympäristössä.

Kun valokuvausharrastus etenee satunnaista näpsintää pidemmälle, on aiheellista opetella kameroita koskevaa sanastoa. Esimerkiksi kuvakenno on hyvä tunnistaa ja perehtyä sen merkitykseen. Kuvakennon voi ajatella olevan filmin vastine digitaalisissa kameramalleissa. Mitä suurempi kuvakenno on, sen enemmän se antaa mahdollisuuksia hämärässä ja pimeässä kuvaamiselle ja vähentää kuvan kohinaa. Se auttaa vangitsemaan valoa, mikä tekee kuvasta yksityiskohtaisemman.
järjestelmäkamera ja objektiiveja
Luova valokuvaaja osaa hyödyntää kameran manuaaliasetuksia. Niiden avulla kuvaaja voi itse säädellä esimerkiksi valotusaikaa ja valotusaukkoa. Parhaimman kuvauskokemuksen ja tuloksen antaakin järjestelmäkamera, jossa on laajat manuaaliasetukset.

Objektiivit ja muut kameratarvikkeet voi hankkia matkan varrella. Objektiivit ovat toki järjestelmäkameran käyttäjälle suuri etu, sillä vaihdettavat objektiivit antavat mahdollisuuden muuttaa kameran ominaisuuksia kuvauskohteen mukaan.

Kannattaako ostaa käytetty kamera vai uusi kamera? Se riippuu täysin omasta budjetista sekä harrastusinnokkuudesta. Kameravalikoimaa käytettyjen puolelta löytyy netistä ja ne kannattaa ainakin katsastaa, kun harrastusta on aloittelemassa.

Valokuvaus kehittyy kuitenkin jatkuvasti ja kehittyneemmät kamerat ominaisuuksineen antavat mahdollisuuden monipuolisempiin ja laadukkaampiin kuviin. Peruskamera todennäköisesti käy jossain vaiheessa intomieliselle harrastajalle riittämättömäksi ja on panostettava parempaan laitteeseen.

Inspiraatiota upeista kuvista

Maailmalla järjestetään useita kilpailuja, joissa valitaan vuosittain vuoden valokuvista upeimmat, kauneimmat tai koskettavimmat kuvat eri kategorioissa. Osaan näistä voivat osallistua myös harrastajavalokuvaajat, sillä mukana on usein myös kaikille avoin sarja. Ainakin harrastajan kannattaa seurata valintoja, sillä näistä saa paljon inspiraatiota omaan valokuvaharrastukseen.

Uusimpana villityksenä valokuvausta harrastavien keskuudessa on drone-kopterilla otetut kuvat. Dronella kuvaaja pääsee korkealle maanpinnan yläpuolelle ja saa kuviinsa aivan uuden näkökulman.

Upeita kuvia löytyy myös netistä ja näistä voi ottaa oppia niin hyvässä kuin pahassa. Millaisia näkökulmia ehkä kannattaa ottaa ja millaisia välttää.

Kirja taipuu moneksi, myös täysin toimivaksi kameraksi

2015-12-23

Valokuvien ottaminen puhelimilla ja digikameroilla on niin arkipäiväistä ja helppoa, että harva ehtii ajatella mihin valokuvan ihme perustuu. Kelli Anderson on kehittänyt toimivan prototyypin kirjasta, joka kertoo miten ei-digitaalinen valokuva otetaan ja miten sen saa näkyväksi, mutta samalla kirjan saa sitä hieman taittelemalla taipumaan toimivaksi kameraksi.
this book is a camera
Ihan ilman digitaalista tekniikkaa ei tämä kamerakirja pärjää, sillä valokuvan loppukäsittely edellyttää sen editointia kuvankäsittelyohjelmassa. Joka tapauksessa, tämä täysin mekaaninen ja manuaalisesti toimiva kirjakamera on varsinainen askartelijan toivepakkaus, sillä sitä käyttämällä ja katsomalla miten se toimii voi rakentaa itse samanlaisen kameran.

Kameran tekijä aloittaa This Book Is a Camera -tuotteen myynnin helmikuussa 2016 hintaan 30 dollaria. Kirja kertoo mihin kameran toiminta perustuu ja miten sitä käytetään.

Videolta voi katsoa toimintaperiaatteen:

Kameran tekijä on laittanut myös tarkat ohjeet miten kameraa käytetään ja miksi se toimii omille sivuilleen.

Kymmenen maailman eniten valokuvattua paikkaa

2015-12-09

Eniten kuvattujen paikkojen maailmassa täytyy olla myös maailman suosituimpia turistikohteita, sillä lomalla jos missä valokuvia otetaan oikein urakalla. Maailman eniten vieraillut turistikohteet löytyvät Pariisista, Lontoosta, Bangkokista, Hong Kongista, New Yorkista ja Kaliforniasta. Valokuvien jakopalvelun Instagramin mukaan amerikkalaiset ja Yhdysvalloissa vierailevat turistit ovat kuitenkin niin tomeria valokuvien napsijoita, että Yhdysvallat vie kärkisijat maailman eniten kuvatuissa paikoissa.
Paris, France, Europe, Eiffel tower
Kymmenen maailman eniten kuvattua kohdetta Instagram-palvelun mukaan.
1. Disneyn matkailukohteet
2. Universal Studios, Hollywood
3. Times Square, New York City
3. Central Park, New York
5. Eiffel, Pariisi
6. Louvre Museum, Pariisi
7. Dodger Stadium, Kalifornia
8. Santa Monica Pier, Los Angeles
9. Madison Square Garden, New York
10. Punainen tori, Moskova

Älypuhelimet, joissa on GPS-paikanninominaisuus (lähes kaikissa se on) tallentavat kaikkien puhelimella otettujen valokuvien tarkan paikan samaan tiedostoon kuvan kanssa. Kun puhelimen omistaja lähettää kuvan Instagramiin, Facebookiin, Twitteriin tai minne tahansa muualle, paikkatieto seuraa aina mukana. Tästä verkkopalvelut saavat automaattisesti tiedon kuvien ottopaikoista. Jollei omien kuvien sijaintitietoa halua lähettää maailmalle, sen voi estää jokaisessa palvelussa erikseen oman tilin asetuksissa tai ottamalla GPS-ominaisuuden pois päältä puhelimessa (tästä voi tosin seurata ongelmia monen muun ohjelman käytössä).

Listan keräsi Skift.

DJI Osmo –kamerassa käytetty teknologia saattaa olla matkavideoiden ja liikunnallisten videoiden pelastaja

2015-10-13

DJI on tuttu yritys kauko-ohjattavien videokameralla varustettujen pienoishelikoptereiden (drone) harrastajille. Lentäessään dronet ovat tuulen ja jatkuvan liikkeen vuoksi epäkiitollinen alusta kameralle, mutta siitä huolimatta parhaat laitteet pystyvät kuvaamaan vakaata videokuvaa mm. venekompasseissa käytetyn akselivakaajan ansiosta (gimbal). DJI on nyt suunnitellut kädessä pidettävän Osmo-kameran, jossa on gimbal-tekniikkaan perustuva kuvanvakaaja. Kameralla kuvattu video näyttää erinomaiselta.
dji osmo camera for stable video films
DJI Osmo –kameralla voi esimerkiksi kuvata kun kävelee tai hölkkää, ja saada lopputuloksena videokuvaa, joka näyttää kuin se olisi kuvattu tasaisesti liikkuvalla elokuvakameralla. Muita esimerkkejä missä kameran tärinä aiheuttaa kehnoa kuvanlaatua ja missä nykyiset kuvanvakaimet eivät ole auttaneet ovat maastopyöräily, hiihto tai mitkä tahansa muu aktiviteetti missä liikutaan.

Kamera saattaa olla ratkaisu moneen kuvanlaatua koskevaan ongelmaan mitä matkakuvaajilla ja erilaisia liikunnallisia harrastuksia kuvaavilla ihmisillä on. DJI Osmo koostuu kahdesta elementistä: kamerasta, jossa on sisäänrakennettu gimbal ja tukevasta kädensijasta, josta kameraa pidellään ja josta sitä ohjataan.

Kamerassa on 12 megapikselin sensori (alla listattu kaikki ominaisuudet), mutta siinä ei ole näyttöä mistä näkisi mitä kuvakehyksen sisään osuu. Tästä syystä kamerassa on mukana teline älypuhelimelle. Oma puhelin kiinnitetään telineeseen ja yhdistetään Wi-Fi-yhteydellä kameraan, jonka jälkeen puhelimen näytöstä tulee Osmo-kameran näyttö. Älypuhelinta tarvitaan myös Osmo-kameran monien toimintojen käyttämiseksi, kuten etäkäyttöön (25 metriin asti), kaikkien säätöjen asettamiseen ja valmiiden tilojen valintaan. Puhelimeen täytyy ladata ilmainen DJI Go -applikaatio.
dji osmo -kamera, älypuhelin ohjaa kuvanvakaajaa
DJI tarjoaa lisävarusteita, joilla kameran voi kiinnittää esimerkiksi polkupyörään, autoon ja normaaliin kamerajalustaan.

Osmo-kameraa on saatavilla kolmea mallia: X3, X5 ja X5R. Tärkein ero on kameran erotuskyky, mutta jo perusmalli X3 tallettaa 4K videota ja 12 megapikselin valokuvia. Tällä hetkellä DJI Osmolla ei käytännössä ole kilpailijoita, ja se näkyy hinnassa. Perusmalli X3 maksaa 749 euroa.

Katso video missä teknologiaan erikoistunut julkaisu Gizmodo testaa miten DJI Osmo toimii käytännössä.

DJI Osmo kameran tekniset ominaisuudet

Dimensions 2.4 x 1.9 x 6.4 inches (61.8 x 48.2 x 161.5 mm)
Weight (Including Battery) 201 g
Gimbal ZENMUSE X3
Weight 221 g
Controllable Range Tilt: – 35° to +135°, Pan: ±320°, Roll: ±30°
Mechanical Range Tilt: – 90° to +150°, Pan: ±330°, Roll: – 50° to +90°
Camera information for X3 model
– Sensor Sony Exmor R CMOS; 1/2.3” Effective pixels: 12.4 megapixels, size 4000 x 3000 pixels
– 94° FOV 20mm (35mm format equivalent)
– f/2.8, ISO Range 100-3200 (video);100-1600 (photo)
– Electronic Shutter Speed 8s - 1/8000s
– Interval, Timelapse, Auto Panorama, Selfie Panorama modes
– Video Resolution:
Ultra HD: 4K (4096 x 2160) 24/25p
UHD 4K (3840 x 2160) 24/25/30p
2.7K (2704 x 1520) 24/25/30p
Full HD: 1920 x 1080 24/25/30/48/50/60/120p
HD: 1280 x 720 24/25/30/48/50/60p
– Video Recording Modes:
Auto; Slow Motion
Max. Video Bitrate 60 Mbps
– video encoding MP4/MOV (MPEG-4 AVC/H.264)
– Micro SD memory card slot with Max. Capacity 64 GB
– Wi-Fi Video Link
– Battery type LiPo with capacity of 980 mAh
– Charging Temperature 59° to 104° F (15° to 40° C)
– Operating Temperature 14° to 122° F (-10° to 50° C)