Category Archives: Tablet

E-kirjojen lukulaitteiden näytöt suurenevat tablet-laitteiden houkutellessa asiakkaita

2016-09-19

Siinä on hyvätkin puolensa, että e-kirjan lukulaite on kompaktin kokoinen kapistus. Tyyppillisen lukulaitteen ruutu on kuuden tuuman kokoinen, eli hieman suurempi kuin suurimpien älypuhelinten ruudut. Tuon kokoista laitetta on helppo pitää mukana repussa tai takin taskussa. Itseäni on kuitenkin aina harmittanut pieni ruudun koko silloin, kun yrittää selata kirjaa. Joskus lukeminenkin sujuu niin vauhdikkaasti, että sivua saa kääntää jatkuvasti.

Toivottakaamme tervetulleeksi hiukan suuremmalla näytöllä varustetut lukulaitteet. Niitä on viime kuukausina ilmestynyt monen merkkisiä, mutta markkinoiden ykkönen Amazon ei ole näytön kokoa suurentanut uusissa Kindle-malleissa. Hyvän vastaanoton on sen sijaan saanut Kobo-kirjakaupan laite Aura One, jossa on 7,8 tuuman näyttö.

Kobo Aura One -lukulaitetta testanneet ovat olleet tyytyväisiä nimenomaan laitteen näyttöön, joka on tarkka E ink -harmaasävynäyttö. Kosketusnäyttö, langaton internet ja näytön valaisu kuuluvat tuotteen ominaisuuksiin.

Tässä on video, jossa The Ebook Reader blogi vertaa Kobo Aura One ja tavallista Kindle lukulaitetta. Näytöissä on eroa:

Lukulaitetta myy Kobo-kirjakauppa hintaan 230 dollaria. Tästä päästäänkin kysymykseen miksi ostaa lukulaite, kun 8 tuuman värinäytöllä varustetut tabletit ovat edullisempia?

Esimerkiksi Amazon aloitti juuri uuden Fire HD 8 tabletin myynnin hintaan 90 dollaria. Laitteeseen voi asentaa sovellusohjelmia, pelejä, katsoa videota, kuunnella musiikkia, surfata netissä – ja lukea kirjoja. Lukulaitteella tyypillisesti voi lukea vain kirjoja. Myös Suomen kaupoissa on hyvä valikoima 8 ja 10 tuuman tableteja alle 200 euron.

Lukulaitteen puolustajat kehuvat harmaasävynäyttöä miellyttäväksi. Tämä on totta sillä näyttö ei välky lainkaan, joten sitä voi katsella vaikka kuinka pitkään. Toinen yleinen argumentti on, että koska lukulaitteella voi vain lukea, siihen keskittyy kunnolla. Tämä ei mielestäni ole kestävä argumentti, sillä onhan paperikirjan lukijallakin houkutuksia, kuten TV:n katselu, jääkaapilla käynti, puhelimen räplääminen tai pölyjen pyyhkiminen kirjahyllystä.

Mitä väliä sillä on millä luetaan kunhan luetaan. Kukin löytää sen oman tapansa. Ehkä edulliset tabletit voivat kuitenkin olla se porttiteorian mukainen ensimmäinen kokeilu sähköisten kirjojen maailmaan, ja jos lukeminen todella koukuttaa, kirjoista vahvasti riippuvainen käyttäjä siirtyy lukulaitteen pariin.
kobo  aura one, e-kirjat

Kobo Aura One ominaisuudet

– 7.8-inch E Ink touchscreen, 1872 x 1404 resolution, 300 dpi
– Front light for reading in places with inadequate light. ComfortLight PRO technology that reduces blue light exposure.
– 8 GB on-board memory. Storage for up to 6,000 ebooks.
– 11 fonts and over 50 font styles. Font weight and sharpness settings.
– 14 file formats supported: EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR.
– Access to public libraries that use Overdrive ebook library system.
– Wi Fi 802.11 b/g/n.
– Micro USB port.
– Battery life up to 1 month.
– Built-in device languages: English, French, German, Spanish, Dutch, Italian, Brazilian, Portuguese, Japanese, Turkish.
– Weight 230 gr.
– Dimensions 195 x 138.5 x 6.9 mm.

amazon fire hd 8 tablet

Amazon Fire HD 8 ominaisuuksia

– 8-inch touch screen; 1280 x 800 resolution at 189 ppi.
– HD video playback, with IPS (in-plane switching) technology and advanced polarizing filter.
– Dimensions: 8.4 x 5.0 x 0.4 inches (214 mm x 128 mm x 9.2 mm)
– Weight 12.0 ounces (341 grams).
– Quad-Core: 1.3 GHz CPU.
– 1.5 GB of RAM
– 16 GB (11.1 GB available to user) or 32 GB (25.3 GB available to user) of internal storage.
– microSD card for more storage (card not included).
– Battery Life: up to 12 hours of reading, surfing the web, watching video, and listening to music.
– Wi-Fi for connecting to public and private Wi-Fi networks or hotspots that use the dual-band 802.11a, 802.11b, 802.11g, or 802.11n standard with support for WEP, WPA, and WPA2 security using password authentication; does not support connecting to ad-hoc (or peer-to-peer) Wi-Fi networks.
– File formats: Kindle (AZW), KF8, TXT, PDF, unprotected MOBI, PRC natively, Audible Enhanced format (AAX), DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP, Dolby Digital (AC-3), Dolby Digital Plus (E-AC-3), non-DRM AAC, MP3, MIDI, PCM/WAVE, OGG, WAV, M4V, MP4, AAC LC/LTP, HE-AACv1, HE-AACv2, MKV, AMR-NB, AMR-WB, HTML5, CSS3, 3GP, VP8 (WEBM)
– 2.0 megapixel camera at the back, 640×320 pixel camera on front panel.
– Location-based services via Wi-Fi
– Colors: Black, Magenta, Blue, Tangerine
– External volume controls.
– USB 2.0 port with micro-B connector.
– Bluetooth (A2DP compatible for stereo headphones)
– 3.5mm stereo jack for audio.
– Speaker.
– Microphone.
– Screen Reader, Explore by Touch, and Screen Magnifier, enabling access to the vast majority of Fire tablet features.
– Adjustable font sizes/color, and built-in Oxford dictionary.
– USB 2.0 cable, 5W power adapter, and Quick Start Guide included in the product box.

Helpotusta arkeen mobiililaitteilla

2015-04-23

Jokainen meistä on varmasti joskus miettinyt miten aikaisemmin pärjättiin ilman älypuhelimia, tabletteja, navigaattoreita ja nettiä. Helsingin Sanomat pohti asiaa nasevassa ihmiskoe-artikkelissaan äskettäin sunnuntai-sivuillaan. Vielä muutama vuosi sitten oltiin iloisia kun saatiin henkilö lankapuhelimeen, nykyään ihmetellään miksei vastata puhelimeen, tekstareihin, Whatsuppiin ja mitä kaikkea näitä onkaan.

Samsung tablet

Jokaisella on melkoisella varmuudella jonkinlainen älylaite hallussaan. Nykyajan parhaat älylaitteet tarjoavat todella paljon erilaisia ominaisuuksia ja lisää tulee koko ajan. Käyttöjärjestelmien (Android, iOS, Windows) applikaatiokirjastoissa on satojatuhansia sovelluksia, joiden joukosta jokaiselle löytyy varmasti ne oikeat sovellukset eri käyttötarpeisiin.

Yksi laite, monta käyttökohdetta

Älypuhelinten isoveljet, tablet-tietokoneet ovat yleistyneet. Tabletit ovat monikäyttöisiä ja ajavat jo monesti ohi television huimalla käytettävyydellään. Nykyään on käytettävissä monia televisiosovelluksia, joten esimerkiksi Jääkiekon MM-kisojen aikaan ei välttämättä tarvitse enää taistella kaukosäätimestä vaan osa voi katsoa tabletilta lempiohjelmiaan.

Televisiota parempaa ajanvietettä on tietenkin kirjan lukeminen ja sekin onnistuu tabletilla. Tabletti tulee tuskin koskaan kokonaan syrjäyttämään aitoa sanomalehteä ja samaa voi sanoa kirjojen kohdalla.

Arkeen sovellukset tuovat helpotusta, ja jokainen päättää mihin omaa älylaitettaan käyttää: sähköpostit, Facebook, Instagram, herätyskello, sää, aikataulut, urheilutulosten seuraaminen ja tietenkin se viihteellinen osuus kuten erilaiset mobiilipelit ja vedonlyönti. Monet vedonlyöntitoimistot tarjoavat mainion mahdollisuuden lyödä vetoa kännykällä jopa otteluiden ollessa käynnissä. Mobiilit palvelut eri teollisuudenaloilla on se juttu mihin nyt panostetaan.

Apple iPad, kirjat

Tabletti on matkustajan apuri

Monessa tilanteessa tabletti on kätevämpi kuin älypuhelin ja etenkin lentokoneessa, kun lennon aikana pitää olla jotain tekemistä, mikä onkaan mukavampaa kuin laittaa musiikkia korvakuulokkeisiin ja hyvä kirja ruudulle. Toki lukeminen ruudulta vaatii hieman totuttelua, mutta tämän päivän lukuohjelmat antavat mahdollisuuden vaihtaa taustaa, ruudun kirkkautta, fonttia ja tekstin kokoa.

Ennen lennon lähtöä on hyvä yhdistää laite vaikkapa lentokentän langattomaan verkkoon ja tarkastaa onko oman lennon aikataulu pysynyt samana tai lähtöportti mahdollisesti vaihtunut.

Eikä älylaitteen käyttö lopu lentokoneessa, vaan sillä on käyttöä koko matkan ajan. Perillä kohteessa voi ottaa valokuvia, tsekata vaikka Tripadvisor.fi:stä alueen parhaat ravintolat arvosteluineen ja tietenkin pysyä kartalla kiertoajelun aikana. Ja tokihan valokuvia pitää saada reaaliaikaisesti kavereiden ihmeteltäväksi, joten kuvien lisääminen Instagramiin tai Facebookiin käy melkein automaattisesti Wifin avulla.

Moni on aikanaan julistanut älylaitteiden olevan täysin turhia vekottimia, mutta mielipiteet ovat vaihtuneet. Katsopa ensi kerralla lentokoneessa tai vaikkapa junassa mitä ihmiset tekevät matkustaessaan paikasta A paikkaan B. Kädessä ei välttämättä ole kirja tai paperikartta vaan älypuhelin tai tabletti.

Ikea tuo mobiililaitteiden akkujen latauspisteet huonekaluihin

2015-03-03

Huonekalukauppa Ikea on valtava maailmanlaajuinen menestystarina, mutta nyt Ikea on päättänyt hypätä mukaan elektroniikan maailmaan, jossa menestyminen on hieman mutkikkaampi juttu. Ikea ottaa elektroniikkaan kuitenkin varovaisen lähestymistavan, sillä yhtiö rakentaa joihinkin huonekaluihinsa mobiililaitteita varten langattoman akkujen latauspisteen.

Huonekaluun upotettu latauspiste on osa Ikean Home Smart –konseptia. Latauspisteellä varustettuja huonekaluja tulee kauppoihin vuoden 2015 aikana.

Puhelinten ja tabletien langattoman latauspisteen teknologiaa esitteli ensimmäisten joukossa Nokia pari vuotta sitten. Silloin latauspisteitä tai laitteita, joita langattomasti olisi voinut ladata, ei ollut montaa. Sittemmin yhdistys nimeltä Wireless Power Consortium on saanut langattomalle Qi-standardilleen tukijoita muistakin yrityksistä kuin Nokiasta, ja langaton lataus on yleistymässä. Siksi Ikea näkee ajan nyt sopivaksi myös huonekalujen astuvan mukaan elektroniikan ihmeelliseen maailmaan.

Langaton lataus toimii niin, että akkuun lisää energiaa kaipaava laite asetetaan latauspisteen päälle. Mitään ei tarvitse kiinnittää mihinkään. Ikean tapauksessa esimerkiksi ladattava tablet laitetaan lampunjalan päälle ja jäädään odottamaan akun latautumista. Esimerkiksi Nokia myy lataustyynyjä ja muita tarvikkeita, jotka myös hoitavat latauksen langattomasti.

Qi-standardin mukaisia laitteita, joita voi ladata langattomasti ovat joidenkin Lumia-puhelinten lisäksi esimerkiksi LG G3, Nexus 5, Nexus 7, ja monet muut mallit.

Mitä tulisi huomioida tablettia ostettaessa?

2015-02-02

Tällä hetkellä maailman kuumin laite on epäilemättä tablettitietokone. Nämä avaruusaikaiset vempaimet ovat olleet suosiossa jo muutaman vuoden, eikä suosio tunnu olevan häviämässä minnekään. Tableteja hankitaan yhä useampaan kotiin ja laukkuun, ja tuotevaihtoehtoja riittääkin jokaiselle lompakolle.

tablet

Ostoa ennen kannattaa kuitenkin miettiä, mitä ominaisuuksia tabletilta haluaa.

Mikä käyttöjärjestelmä?
Tabletit jakautuvat kahteen ryhmään: Android- ja iOS-ohjelmistoa käyttäviin laitteisiin. Android-ohjelmistoa hyödyntäviin valmistajiin kuuluvat esimerkiksi Samsung, Lenovo, Dell ja Asus, kun taas iOS-tabletteja valmistaa vain Apple. Vaikka molemmat käyttöjärjestelmät ovat erinomaisia, sen oikean valitseminen on tärkeää, sillä osa sovelluksista toimii vain tietyllä käyttöjärjestelmällä. Applen järjestelmä on nopea ja käyttäjäystävällinen, mutta se heijastuu tuotteiden hintaan. Android-ohjelmisto on sen sijaan luotettava, ja valinnanvara sovellusten suhteen on omaa luokkaansa, mutta niistä puuttuu hienous, jota Applen tuotteet uhkuvat.

Näytön koko
Kun puhutaan tabletin koosta, kaikki riippuu siitä, minkälaiseen käyttöön tabletti tulee. Mikäli tarkoituksena on hankkia viihteeseen, multimediaan tai tavalliseen kotikäyttöön soveltuva laite, suuri koko on eduksi. Pienet tabletit ovat puolestaan kevyitä, joten ne on helppo pitää mukana missä tahansa.

Näytön resoluutioon on myös hyvä kiinnittää huomiota. Mitä enemmän pikseleitä yhtä tuumaa kohden ruudulla on, sitä tarkempi kuva näytössä on. Korkea resoluutio tosin nostaa tabletin hintaa.

Tabletin prosessori
Suurin osa tableteista on rakennettu ARM-prosessoreille samaan tapaan kuin kännykät, vaikka tavallisesti tabletit päihittävät älypuhelimien tehokkuuden moninkertaisesti.

Prosessorin valinta riippuu myös siitä, mihin käyttötarkoitukseen tabletin hankkii. Jos haluaa pelailla 3D-pelejä, tabletissa täytyy olla paljon tehoa. Jos pelailu kuitenkin rajoittuu kevyisiin peleihin, sähköpostin käyttöön tai e-kirjojen lukemiseen ei laitteen tarvitse olla läheskään yhtä järeä.

Langaton yhteys
Kaikki tämän päivän tabletit pystyvät lähettämään ja vastaanottamaan tietoa langattoman yhteyden kautta, mutta nopeus vaihtelee laitteiden välillä suhteellisen paljon. Langaton WLAN 802.11b/g teknologia on jo vanha, eikä kykene tarjoamaan samaa nopeutta kuin 802.11n, joka on huomattavasti parempi valinta varsinkin silloin kun lataa suuria määriä tiedostoja.

Mukana kulkevaa mobiilinettiä tarvitsevalle joko 3G- tai 4G-yhteys on hyödyllinen. 4G on vaihtoehdoista nopeampi.

Joulun 2014 parhaat pelit taulutietokoneille

2014-11-28

Jouluna on moni pukinkontti taas täynnä viihde-elektroniikkaa. Vuoden 2014 joulun suosituimpien lahjojen joukkoon saattaa hyvinkin nousta viime vuosien hittituotteet taulutietokoneet. Näppärät kädessä pidettävät kosketusnäytölliset tietokoneet ovat saavuttaneet myös suomalaispelaajien suosion. Seuraavassa vinkit parhaiden tablet-pelien valintaan.

tablet pelikoneena

Tabletit ovat viimevuosina kehittyneet hurjaa tahtia, niin nopeudessa kuin näyttöjen laadussakin. Uusissa tableteissa on useita prosessoriytimiä, useita gigatavuja keskusmuistia ja teräväpiirtotason (Full HD) grafiikkaa toistavat näytöt. Tabletit eivät enää ole tarkoitettuja vain satunnaiseen nettisurffailuun, musiikin kuunteluun tai sähköpostin lukemiseen, vaan niillä voi pelata näyttäviä pelejä missä tahansa liikutkin.

Esittelemme seuraavaksi suosikkejamme joulun 2014 parhaista tableteilla toimivista peleistä. Poimi siis tästä pelivinkit joulunviettoon, niin kinkun sulattelu sujuu mukavasti tabletilla pelaten. Jutussa lähteenä käytettiin mm. TechRadarin 50 parhaan Android-pelin listaa: http://www.techradar.com/news/gaming/50-best-android-games-2014-1229627

Walking Dead: The Game Kaudet 1-2 (n.11€ kausi)

Walking Dead on äärimmäisen koukuttava, jännittävä, mukaansatempaava sekä useita palkintoja voittanut pelisarja Telltale Gamesilta. Jos olet joskus katsonut Walking Dead -zombiesarjaa, niin tiedät mitä odottaa. Telltale Games on tehnyt hyvää työtä tuodessaan tämän huippusuositun apokalyptisen televisiosarjan seikkailupeliksi taulutietokoneille. Pelissä ohjaat vanhemmiltaan eksynyttä pientä tyttöä Clementinea ja muita päähahmoja maailmanlopun tunnelmissa väistellen vastaantulevia eläviä kuolleita. Kyseessä ei ole perinteinen räiskintäpeli, vaan kiperiä moraalisia valintoja vaativa seikkailupeli, jossa päätöksesi vaikuttavat siihen miten muut pelin hahmot sinut kokevat.

Pelaaja tuntee tosissaan vaikuttavansa tarinan kulkuun päätöksillään ja jännitystä luodaan dramaattisella musiikilla, upeilla grafiikoilla sekä hyvillä ääninäyttelijöillä. Tässä pelissä päähenkilöillä on syvyyttä ja ne tuntuvat niin aidoilta, että pelaaja tuntee jopa kiintyvänsä heihin. Walking Deadin pelaaminen on todellista tunteiden vuoristorataa ja se onnistuu koskettamaan tavalla johon harvat pelit pystyvät. Suosittelemme hämärän valaistuksen jouluyön pelisessioihin!

Angry Birds Space (ilmainen)

Rovion Angry Birdsin voittokulku sen kuin jatkuu ja peli valittiin juuri arvostetun Tech Radarin kolmanneksi parhaaksi Android-peliksi. Vihaiset linnut ovat tällä kertaa matkustaneet kuuhun ja peli esittelee muutamia uusia konsepteja sekä uusia pelitaktiikoita. Possujen ja lintujen sinkoilu avaruudessa tuo sopivasti huumoria jokaisen pelisarjan ystävän joulunviettoon.

Modern Combat 5: Blackout (5,64€)

Oletko 3D-räiskintäpelin ystävä? Nykyaikaiset tabletit ovat niin tehokkaita, että niillä pystyy pelaamaan näyttäviä räiskintäpelejä, joten enää ei välttämättä ole tarvetta siirtyä konsolille tai pc:lle paukuttelemaan. Tosin eivät tablettien räiskintäpelit vielä aivan parhainta mahdollista graafista ilotulitusta tarjoa, ja pelattavuuskin on tabletilla hieman kehnompi kuin konsolilla, mutta ne tarjoavat kuitenkin adrenaalinitäytteistä viihdettä missä tahansa liikutkin. Gameloftin kehittämä Modern Combat 5: Blackout perustuu samannimiseen konsolipelien sarjaan. Yksin pelaamisen lisäksi voit hypätä monipelikenttien taistelutantereelle.

Zynga Poker (ilmainen)

“Maailman suurin pokerisivusto”, näin hehkuttaa Zynga Pokeria yksi suurimmista urheilukanavista ESPN.com. Väite saattaa hyvin pitää paikkansa, sillä Zyngan leikkirahapokeria pelaavat miljoonat ihmiset päivittäin ympäri maailman. Zynga Poker on pelattavissa Apple- ja Android-laitteiden lisäksi myös Facebookissa. Peli itsessään on ilmainen, mutta uusia pelimerkkejä on mahdollista ostaa pelin sisäisestä kaupasta.

Zynga on sosiaalisen pelaamisen ykkönen, ja se näkyy Zynga Pokerin laadussa. Jos haluat harjoitella ilman riskiä maailman suosituinta pokeripeliä Texas Hold’Em:iä, niin suosittelemme kokeilemaan Zynga Pokeria. Jos leikkirahalla pelaaminen alkaa kyllästyttää, niin suuntaa suomalaisten suosikkipokerisivustolle Betsafe Pokeriin. Betsafella on ilmainen pokeriohjelmisto, joka eroaa Zyngasta siinä, että siellä voit voittaa oikeaa riihikuivaa käteistä. Niitä pelejä ennen on kuitenkin hyvä harjoitella ilmaiseksi ja siihen Zynga Poker on parhainta mitä tableteilla on tarjolla.

Minecraft Pocket Edition (5,64€)

Minecraft on vihdoinkin tullut taulutietokoneille. Alkuperäisen pc-version kehittäjät ovat selvästi panostaneet tablettiversioon, joka on helposti pelattava ruudulla näkyvine painikkeineen. Mukana tässä mielenkiintoisessa rakennuspelissä ovat kaikki Minecraftin perustoiminnot, kuten Survival ja Creative pelitilat sekä myös monipeli. Ei muuta kuin hakku käteen ja rakennuspuuhiin!